5 BUSINESS ELEMENTS - GPS PRO PERSONALISTY

14.11.2016 14:05

Oheň. Země. Vzduch. Voda. Éther. Pět živlů, které jsou hnacím motorem nejen v přírodě, ve všech živých organismech a samozřejmě také v člověku. 

Živly působí i v týmech a ve firmách. Ovlivňují firemní kulturu, pracovní vztahy, cash-flow či schopnost tvořit, přinášet výsledky a inovace.

Pokud pochopíme, jak fungují, jakou mají dynamiku a jak se projevuje jejich dostatek či naopak slabost, získáme praktický nástroj pro každodenní práci s lidmi i procesy ve firmách.

 

Seznamte se se živly

OHEŇ představuje radost, živost, pohyb, potenciál, vůli, tvůrčí sílu, inspiraci, kreativitu, byznys, úspěch. Jeho slabost se ve firmě nebo v týmech projevuje jako konflikty, sebestřednost, intriky, strach, slabá výkonnost, stagnace nebo nekompetence.

VODA představuje poslání, smysl, hodnoty, zdroje, prosperitu, vnitřní sílu. Pokud chybí nebo je jí málo, objeví se chaos, dluhy, nesmyslné procesy, nehospodárnost, honba za nereálnými vizemi a chimérami.

ZEMĚ představuje stabilitu, strukturu, ekologii, přírodu, výsledky. Její slabost se projevuje jako tlak na výkon, nedůvěra, kontrola, bezohlednost, stagnace, rutina.

VZDUCH představuje vývoj, vize, vědomí, komunikace, kontakty, vnější sílu. Jeho nedostatečnost se projeví jako špatná komunikace uvnitř i navenek, narušené vztahy ve firmě i venku se zákazníky, dodavateli.

Pokud jsou tyto čtyři živly v rovnováze a ve firmě fungují tak, jak mají, může firma disponovat i elementem pátým - ÉTHERem.  

Maximalizuje efektivitu a sílu ostatních 4 živlů díky jejich synergii, plynutí, propojení s okolím. Vzniká onen stav FLOW, o kterém se tolik mluví a který je těžké ve firmách zažít.

Jeho přítomnost otevírá ve firmě přístup k novým zdrojům, rychlejšímu vývoji, funkčním inovacím a novým možnostem.

 

Co s tím v každodenní praxi?

Diagnostiku podle pěti elementů - 5 BUSINESS ELEMENTS – můžete použít jak pro diagnostiku a ladění týmů a týmových témat, tak pro diagnostiku a řešení problémů ve firmě.

Snadno a rychle zjistíte, která oblast potřebuje ve firmě nejvíce posílit a zvolit vhodné uspořádání firemních týmů.

Vyváženost 5 elementů ve firmě je důsledkem skladby týmů.  

Každý člověk primárně používá jeden nebo dva živly.

Se znalostí potenciálu a vnitřního elementu lidí může personalista uspořádat týmy tak, aby se jejich členové vzájemným působením podporovali a doplňovali v práci. Tvoří harmonický celek.

Příroda už celé věky správnou strategii živlů používá. Díky tomu se obnovuje a prosperuje navzdory vnějším zásahům člověka. Vpusťte moudrost přírody do vašich týmů!

Chcete začít s živly pracovat i u vás?

Ukážeme vám jak - v tvůrčí dílně 26.1. Přihlásit se můžete  zde>> 

 

© Autorka článku: Alena Hanušová - 2016