CO MÁ MATEMATIKA SPOLEČNÉHO S ŘÍZENÍM FIREM?

17.11.2016 12:21

 

Pokud chceme vytvářet prosperující živé firemní struktury, bude nutné tvořit je stejným způsobem, jako to dělá příroda. 
 

Matematika kolem nás

Matematiku najdete ve všem živém v přírodě. Všechny organické struktury se vyznačují matematickou přesností a geometricky přesným řádem. Jsou dokonale vyvážené. Díky tomu dokáží přežít, přizpůsobit se, vyvíjet se a prosperovat.

Základním kamenem matematiky je střídání lichých a sudých čísel. Je to prostě tak. Nikoho ani nenapadne počítat třeba jen s lichými čísly.
 

Firma postavená přírodou

Vše živé v přírodě je založeno na střídání dvou extrémních projevů jedné a téže síly – např. den a noc, dovnitř a ven, plus a mínus, lichá a sudá, mužské a ženské. Toto je základní dynamika všech živých struktur.

Například naše lidská DNA - její struktura je založena na střídání pětiúhelníku a šestiúhelníku. Matematicky řečeno, střídá se 5 a 6, tedy lichá a sudá. Geometricky pětiúhelník distribuuje sílu ven, šestiúhelník absorbuje a uchovává sílu uvnitř. Dokonalá symetrie uvnitř nás.

I firemní struktury, pokud mají být ŽIVÉ, musí vyváženě zahrnout jak mužské/liché/odstředivé síly tak ženské/sudé/dostředivé síly.

Čtyři roky jsme studovali, hledali a testovali, jak by takový živý firemní systém podle této dynamiky měl vypadat a fungovat.

Vzali jsme všechny klíčové oblasti ve firmě a uspořádali jsme je do univerzálního modelu řízení ŽIVÁ FIRMA. Tento model respektuje a ctí zákony živých organismů – lidí, přírody, společnosti i organizací. Obsahuje 6 lichých, mužských kvalit a 6 sudých, ženských kvalit.

Chcete plynout?

Když vyrovnáme liché a sudé kvality ve firemním systému, dynamika firmy se výrazně změní. Liché a sudé kvality se dokonale doplňují a vyvažují. Díky tomu se výkon firmy prudce zvyšuje.

Taková „licho-sudá“ spolupráce zajistí, že to ve firmě v podstatě běží samo a lehce. To je výhoda organických systémů, které se pro lídry stávají nástrojem a pomocníkem při řízení firem. Vzniká tak stav FLOW, po kterém všichni tak touží.

Chcete to zažít na vlastní kůži? Přijďte na náš ochutnávkový workshop 26. 1. nebo 16. 2. 2017 Registrace zde >>

 

Lichý byznys

Žijeme v lichém světě a v byznyse dáváme přednost spíše těm mužským, lichým kvalitám.

Přesto stále hledáme ty sudé – poslání, hodnoty, smysl, přínos pro svět a přírodu, smysluplné produkty, nové stabilní zdroje.

Vraťme do firem přirozený řád a dejme sudým/ženským kvalitám jejich správné místo.

Svět podnikání se pronikavě zlepší. Bude totiž založen na stejných principech jako vše živé kolem nás. A my v něm budeme moci žít a ne jen přežívat.

Přejete si, aby se tohle stalo realitou? Připojte se k nám. Sdílejte tento článek s ostatními nebo se k nám připojte na LinkedIn ve skupině Business Evolution.

 


© Autorka článku: Alena Hanušová - 2016