STRACH ZE ZMĚNY? ZAPOJTE PRAVOU MOZKOVOU HEMISFÉRU!

02.05.2016 12:15

 

Věděli jste, že naše pravá ženská mozková hemisféra nezná strach? Strach totiž vzniká v levé, tedy mužské, mozkové hemisféře.
 

Žijeme v uspěchané a náročné době, kdy se změna stává nevyhnutelnou součástí našeho osobního i pracovního života. Cílem by nemělo být se změně vyhnout, ale naučit se jí dobře zvládat. Bez strachu, odporu a nepříjemných emocí, které ji většinou doprovází.
 

Našemu životu dominuje mužský princip a levá - mužská – mozková hemisféra


Celá naše společnost stojí hlavně na myšlení a racionalitě. Tlak na výkon a výsledky, strach z neúspěchu, upřednostňovaná fakta, čísla, forma před obsahem, přehnaná kontrola, zaměření na krátkodobé výsledky, tak můžeme vnímat nerovnováhu okolo sebe.

Levá – ženská – mozková hemisféra představuje abstraktní myšlení a vnímání, otevřenost, opravdovou spolupráci, kreativitu, obsah a celostní pohled na věc. Intuice vede správně již spoustu lidí i lídrů a zaznívají hesla jako smysl, hodnoty, poslání, podporující vztahy, zdravý firemní eko-systém.

Abychom ve zdraví prošli procesem změn, cítili pevnou půdu pod nohama, rovnováhu a stabilitu, zvládali stres, potřebujeme obnovit rovnováhu a spolupráci ženského a mužského principu v nás – naší pravé a levé mozkové hemisféry.

 

7 tipů jak zapojit pravou - ženskou - mozkovou hemisféru

  1. Buďte kreativní, tvořte

    Malujte, zpívejte, tančete. Nemusíte být profesionální malíř, zpěvák ani tanečník, stačí se uvolnit a nechat ze sebe svou tvořivost plynout. Najděte, co vás baví a co vám dělá radost. A pozorujte, jak se u toho cítíte.
     
  2. Vnímejte krásu kolem sebe

    Máte pocit, že nejste kreativní typ? Nevadí. Zaměřte se na vnímání krásy kolem sebe. Jděte do přírody a vnímejte ji všemi smysly. Dívejte se. Nadechněte se. Cítíte všechny ty inspirující vůně? Slyšíte zpěv ptáků? Nebo se na umění zajděte podívat např. do galerie. Jak na vás působí, jaké pocity ve vás vyvolává?
     
  3. Hrajte si

    Pozorovali jste někdy děti - s jakým zaujetím a zároveň přirozeností si hrají a tvoří? Hrajte si a tvořte s nimi. Děti jsou našimi skvělými učiteli. Otevírají nám dveře do světa, na který jsme v tom dnešním zapomněli. Kdy jste si naposledy hráli?
     
  4. Poslouchejte hudbu

    Najděte, co lahodí vašemu uchu, jaká hudba vás hladí a dělá vám dobře. Hudba probouzí naše emoce a aktivuje naši energii. Pokud to jde, pusťte si oblíbenou hudbu i při práci, uvidíte, jak vám půjde od ruky. Jakou hudbu máte rádi? Jemnou, klasiku nebo dynamickou?
     
  5. Připravte si oblíbené jídlo

    Vnímání chutí a vůní vaše pravá polovina mozku přímo miluje. Potěšte své smysly oblíbeným jídlem nebo zkuste vykouzlit nějaké nové kombinace a recepty. Vařte s chutí a vášní. Užijte si společné vaření i jídlo s dětmi nebo přáteli.
     
  6. Zapojte svou představivost

    Popusťte uzdu své fantazii a emocím. Co byste si přáli v životě dosáhnout? O čem tajně sníte? Co vám dělá v životě radost?
     
  7. Zaměřte se na vnímání celku

    Co přesně vám daná situace/změna přináší? Jak se to projeví ve vaší rodině, práci, v životě? Jak to, co prožíváte, zapadá do vašeho celkového života? Je to opravdu tak důležité? Zaměřte se na jiné aspekty svého života, které ve vašem životě fungují. Připomeňte si, za co jste ve svém životě vděčni. Změňte úhel pohledu a celkovou perspektivu. Jak vypadá problém, když se na něj podíváte z nadhledu?

Strach a nepříjemné pocity ze změny zvládnete s lehkostí, pokud své levé mužské polovině mozku dáte dobré racionální důvody, které potřebuje k tomu, aby změnu přijala. Dávejte si otázky a nacházejte odpovědi.

 

Jde o rovnováhu - a teď víte, jak na to!

Trénujte a zapojujte pravou ženskou mozkovou hemisféru a nezapomeňte, že jde o rovnováhu obou polarit. Mužský princip bez ženského se časem uzavře a začne převládat strach, strnulost, ztuhlost a stagnace. Ženský princip bez spolupráce s mužským by létal v oblacích, neukotvený, mimo realitu. Každá část má svou nezastupitelnou úlohu. Klíčem k životní pohodě je vnitřní rovnováha a vyvážená dynamická spolupráce. Máte ji nadosah.

 

 

Autorka článku: Sylva Havelková, Business Evolution s.r.o. - 2016